Take a fresh look at your lifestyle.

Eerlijk, vrouwelijk en 40 – daarom had Julie galstenen, maar haar arts stond erop dat het gewoon angst was

De pijn die uit mijn buik straalde was erger dan de bevalling, schrijft Julie Cook, hierboven afgebeeld

De pijn die uit mijn buik straalde was erger dan de bevalling, schrijft Julie Cook, hierboven afgebeeld

De pijn die uit mijn buik straalde was erger dan de bevalling. Het begon op kerstavond. Ik was thuis bij onze kinderen terwijl mijn man – een muzikant – aan het werk was.

Terwijl ik de kousen van de kinderen neerlegde, sloeg de scherpe pijn in het midden van mijn ribbenkast, net boven mijn buik.

Het was zo doordringend dat ik mijn beha los moest maken om te ademen, en terwijl ik de kinderen naar bed bracht, moest ik een kussen vastpakken om mezelf af te leiden van de pijn.

Ik bracht de nacht door met braken en in niet-aflatende pijn. De volgende dag reed ik, in plaats van te kijken naar mijn kinderen van 11 en 6 jaar oud, hun cadeautjes open, naar de spoedeisende hulp waar ik morfine kreeg. Het was geen ervaring die ik ooit zou willen herhalen, maar het gaf me eindelijk een diagnose.

Vier jaar lang had ik een strak, vol gevoel aan mijn rechterkant waardoor ik af en toe niet meer diep adem kon halen.

Er was mij verteld dat het alles was, van te veel bureauwerk tot astma. Ik werd doorverwezen voor fysiotherapie om de spieren rond mijn middenrif los te maken die me mogelijk buiten adem zouden maken, en kreeg een inhalator voorgeschreven.

Zes maanden voordat ik afgelopen kerst naar A&E ging, was ik teruggekeerd naar mijn huisarts, die me vertelde: ‘Het klinkt als angst’, en schreef me een recept voor een lage dosis van het antidepressivum citalopram.

Ik dacht niet dat ik bang was en een beetje bezorgd was om dit te nemen, maar op dat moment zou ik alles proberen.

Natuurlijk hielpen de pillen niet en twee dagen na mijn bezoek aan het ziekenhuis bleek uit een scan waarom: mijn probleem was in feite meerdere galstenen. Deze kleine, verharde afzettingen van spijsverteringsvloeistof vormen zich in de galblaas – een peervormig orgaan aan de rechterkant van de buik, weggestopt onder de lever.

Er was mij verteld dat het alles was, van te veel bureauwerk tot astma. Ik werd doorverwezen voor fysiotherapie om de spieren rond mijn middenrif los te maken die me mogelijk buiten adem zouden maken, en kreeg een inhalator voorgeschreven [File photo]

Er was mij verteld dat het alles was, van te veel bureauwerk tot astma. Ik werd doorverwezen voor fysiotherapie om de spieren rond mijn middenrif los te maken die me mogelijk buiten adem zouden maken, en kreeg een inhalator voorgeschreven [File photo]

Er was mij verteld dat het alles was, van te veel bureauwerk tot astma. Ik werd doorverwezen voor fysiotherapie om de spieren rond mijn middenrif los te maken die me mogelijk buiten adem zouden maken, en kreeg een inhalator voorgeschreven [File photo]

Galstenen komen vaak voor – 20 procent van de bevolking heeft ze, zegt Christian Macutkiewicz, een consulent-generaal en laparoscopische chirurg bij Manchester Royal Infirmary en Spire Manchester Hospital.

Maar 80 procent van de getroffenen weet niet dat ze ze hebben, omdat ze vaak geen symptomen veroorzaken.

‘Galstenen ontstaan ​​uit geconcentreerde gal, die in de lever wordt gemaakt om de vetten die we eten af ​​te breken – een beetje zoals’ nature’s Fairy Liquid ”, zegt Macutkiewicz.

‘Ze vormen zich wanneer de gal geconcentreerd wordt en dan vormen zich kristallen. Het wordt pas een probleem als een galsteen vast komt te zitten in de hals van de galblaas of in de galwegen. ‘

Risicofactoren zijn onder meer een dieet met veel vet – dat ik voorzichtig vermijd – maar ook snel gewichtsverlies. Teek: ik had een strikt caloriearm dieet gevolgd na de geboorte van mijn kinderen.

‘Tijdens snel gewichtsverlies, terwijl het lichaam zijn eigen vet metaboliseert, scheidt de lever extra cholesterol af in de gal’, zegt Macutkiewicz.

Vasten kan het probleem vergroten omdat het de samentrekking van de galblaas vermindert, waardoor de gal stagneert en overgeconcentreerd raakt met cholesterol.

Er kunnen ook andere factoren zijn. ‘Artsen praten over de vijf’ F’s ”, zegt Macutkiewicz. ‘Vrouwelijk, eerlijk, vruchtbaar, dik en veertig. Het ‘eerlijke en veertig’-element komt grotendeels overeen met het feit dat het vaker voorkomt bij eerlijke dames van in de veertig. Maar er is geen bewijs dat zegt dat eerlijke mensen vatbaarder zijn – het is meer het verhaal van een oude vrouw. ‘

Dus hoewel ik eerlijk ben en ouder dan 40, is de kans groter dat mijn zwangerschappen zelf de schuld waren.

‘Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap galstenen – vandaar dat een van de F’s vruchtbaar is, vanwege de fluctuerende oestrogeen- en progesteronhormonen.

‘Oestrogeen kan het cholesterolgehalte in de gal verhogen, terwijl progesteron de contracties van de galblaas kan verminderen’, zegt Macutkiewicz.

Terwijl ik de kousen van de kinderen neerlegde, sloeg de scherpe pijn in het midden van mijn ribbenkast, net boven mijn buik. Het was zo doordringend dat ik mijn beha los moest maken om te ademen, en terwijl ik de kinderen naar bed bracht, moest ik een kussen vastpakken om mezelf af te leiden van de pijn [File photo]

Terwijl ik de kousen van de kinderen neerlegde, sloeg de scherpe pijn in het midden van mijn ribbenkast, net boven mijn buik. Het was zo doordringend dat ik mijn beha los moest maken om te ademen, en terwijl ik de kinderen naar bed bracht, moest ik een kussen vastpakken om mezelf af te leiden van de pijn [File photo]

Terwijl ik de kousen van de kinderen neerlegde, sloeg de scherpe pijn in het midden van mijn ribbenkast, net boven mijn buik. Het was zo doordringend dat ik mijn beha los moest maken om te ademen, en terwijl ik de kinderen naar bed bracht, moest ik een kussen vastpakken om mezelf af te leiden van de pijn [File photo]

Ondertussen is dik zijn gekoppeld aan galstenen, omdat het de galblaas moeilijker maakt om te legen en de cholesterolbalans verandert.

Meestal doen galstenen geen pijn en ‘hebben de grootte van galstenen niet zoveel invloed op symptomen als mensen denken’, zegt Macutkiewicz.

‘Soms kunnen stenen enorm worden en geen symptomen veroorzaken, en soms kunnen de kleinste stenen vast komen te zitten en pijn veroorzaken.’ Voor degenen die wel symptomen krijgen, kunnen deze pijn in de buik omvatten, vooral na een vette maaltijd.

‘Ongemak hebben bij diep ademhalen kan ook galstenen suggereren, omdat het middenrif op de lever drukt en op zijn beurt de galblaas samenknijpt, waardoor de patiënt stopt met diep ademhalen omdat het pijn doet. Dit kan worden geïnterpreteerd als een ademhalingsprobleem ‘, zegt Macutkiewicz.

Maar dit wordt vaak gemist, omdat zelfs artsen dit belangrijkste symptoom soms niet kennen. In de loop der jaren had ik longfunctietests, CT-scans en een röntgenfoto ondergaan, maar mijn galstenen werden niet opgepikt.

Macutkiewicz zegt dat slechts 10 procent van de stenen wordt gevonden op een röntgenfoto of een CT-scan. Ze worden vaak gemist omdat ze doorzichtig zijn.

‘Vaak kan een arts testen doen en niets zien. Alleen echografie pikt galstenen op omdat het werkt met geluidsgolven, dus het maakt niet uit dat ze transparant zijn. ‘

De doktoren vermoedden in mijn geval galstenen, maar omdat het kerstdag was, was er geen echografie beschikbaar. Met mijn pijn nu beheersbaar, kreeg ik te horen dat ik binnen twee dagen moest terugkeren.

De uiteindelijke echografie toonde aan dat ik niet alleen meerdere galstenen had, maar dat mijn galblaas vergroot en geïnfecteerd was.

De pijn met Kerstmis was te wijten aan acute cholecystitis – een steen was vastgelopen in het cystische kanaal (de galblaas verbonden met het hoofdgalkanaal van de lever). Het bevat een spiraalklep, waardoor stenen moeilijk kunnen wijken. Om dit te helpen, spasmen de kanalen en veroorzaken ze pijn.

Mijn arts heeft een operatie aanbevolen om de galblaas zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoewel individuele stenen kunnen worden verwijderd, meestal met endoscopie (met behulp van een dunne buis met een camera en kleine instrumenten), is het verwijderen van de galblaas de enige genezende behandeling (u hebt deze niet nodig, omdat gal in de lever kan worden opgeslagen).

Galblaasverwijdering is een van de meest uitgevoerde operaties van de NHS.

‘Het verwijderen van de galblaas is voor de meeste patiënten het beste’, zegt Macutkiewicz. Het verlaten van de galstenen kan tot gevaarlijke blokkades of zelfs tot geelzucht leiden.

‘Je kunt dan cholangitis krijgen – ontsteking van het galkanaalsysteem – waaraan mensen kunnen sterven.’

Het andere risico is dat een steentje in de alvleesklier valt en een ontsteking veroorzaakt (pancreatitis). ‘Dit is een medisch noodgeval en kan u doden’, zegt Macutkiewicz.

Dat komt omdat spijsverteringsvloeistoffen uit de lever, galblaas en alvleesklier mogelijk in uw lichaam terechtkomen en het alvleesklierweefsel zelf zelfs kan afsterven.

Ik onderging op 30 december een cholecystectomie en verwijderde mijn galblaas via een kijkoperatie. Ik had nog nooit een algehele anesthesie gehad, maar alle angsten werden weggenomen door het idee om eindelijk van de pijn af te komen en me weer als mezelf te voelen.

De operatie duurt meestal ongeveer anderhalf uur. Maar er werd mij verteld dat de mijne nog een uur had geduurd omdat mijn galblaas zo ontstoken was dat hij ‘werd gesteund’ met gal en stenen en aan mijn lever en omliggende organen bleef plakken.

De chirurg vertelde me dat ze geluk hadden dat ze opereerden toen ze dat deden, en dat ik anders het risico zou lopen op sepsis of het barsten van de galblaas.

Na twee dagen in het ziekenhuis kwam ik thuis. Ik kan het goed maken zonder mijn galblaas. En na vier jaar kan ik eindelijk diep ademhalen.

Adem dokter

Wat probeert je adem je te vertellen?

Deze week: geuren van rottend vlees

Dit kan een teken zijn van tonsillitis. ‘Bacteriën in de mond of door voedsel kunnen vast komen te zitten in spleten in de amandelen’, zegt dr. Guy Barwell, kaakchirurg bij The Implant Centre in East Sussex.

‘Bacteriën veroorzaken een immuunreactie die leidt tot een verhoogde doorbloeding, roodheid, warmte en pijn. Deze omgeving betekent dat bacteriën kunnen broeden en stoffen kunnen produceren die stinken. ‘

Aangetaste verstandskiezen kunnen een vergelijkbare bedorven geur op de adem veroorzaken, omdat voedsel in diepe zakken rond de tanden wordt opgesloten, en kan rotten en bacteriën produceren met een zeer kenmerkende geur, zoals rottend vlees.

Dit kan een teken zijn van tonsillitis. ¿Bacteriën in de mond of door voedsel kunnen vast komen te zitten in spleten in de amandelen, ¿zegt Dr. Guy Barwell, een kaakchirurg in The Implant Centre in East Sussex

Dit kan een teken zijn van tonsillitis. ¿Bacteriën in de mond of door voedsel kunnen vast komen te zitten in spleten in de amandelen, ¿zegt Dr. Guy Barwell, een kaakchirurg in The Implant Centre in East Sussex

Dit kan een teken zijn van tonsillitis. ‘Bacteriën in de mond of door voedsel kunnen vast komen te zitten in spleten in de amandelen’, zegt Dr. Guy Barwell, een kaakchirurg in The Implant Centre in East Sussex

Alternatieve middelen

Apotheker Gemma Fromage onthult het onverwachte gebruik van alledaagse producten.

Deze week: Sudocrem voor puistjes en acne

Een antiseptische genezende crème, de belangrijkste ingrediënten van Sudocrem zijn zinkoxide, watervrije hypoallergene lanoline, benzylbenzoaat en benzylalcohol ¿en deze ingrediënten helpen het vlekken aan te pakken

Een antiseptische genezende crème, de belangrijkste ingrediënten van Sudocrem zijn zinkoxide, watervrije hypoallergene lanoline, benzylbenzoaat en benzylalcohol ¿en deze ingrediënten helpen het vlekken aan te pakken

Een antiseptische genezende crème, de belangrijkste ingrediënten van Sudocrem zijn zinkoxide, watervrije hypoallergene lanoline, benzylbenzoaat en benzylalcohol – en deze ingrediënten helpen het vlekken aan te pakken

Het is bij de meeste mensen bekend vanwege het gebruik bij de behandeling en bescherming tegen luieruitslag.

Een antiseptische genezende crème, de belangrijkste ingrediënten van Sudocrem zijn zinkoxide, watervrije hypoallergene lanoline, benzylbenzoaat en benzylalcohol – en deze ingrediënten helpen bij het aanpakken van vlekken.

De benzylalcohol werkt als een lokaal verdovingsmiddel en een desinfectiemiddel omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Studies hebben aangetoond dat het de talgconcentratie kan verminderen (een olieachtige substantie op de huid die bijdraagt ​​aan acne).

Sudocrem bevat ook zink, dat in 1977 voor het eerst werd geïdentificeerd als een mogelijke acnebehandeling. Dit zou te wijten zijn aan de antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten.

Zoals elke crème fungeert het ook als een barrière en beschermt het het getroffen gebied tegen verdere irritatie en infectie.

.