Take a fresh look at your lifestyle.

Woman shows how she transformed a small and dark 1930s house into a cozy 21st century oasis

A proud homeowner has revealed how she transformed a damp and moldy 1930s home into a chic modern living space for £ 20,000.

Plymouth’s Sue Hore bought a house for £ 240,000 in November 2019 after a bidding war after falling in love with the view of the Tamar River.

The building, which dates back to the 1930s, was in dire need of renovation, especially at the back of the house, where mold was eaten away from the windows and walls.

Sue and her family started working on the house the week after Christmas and have rebuilt it over the past seven months, spending £ 20,000 so far.

The house now looks completely different, with a larger and stylish living room and a modern fitted kitchen, as well as a terrace overlooking the Tamar Bridge to Cornwall.

Sue shared photos of her progress on the website DIY on a budget Facebook group and told Femail how she achieved such a dramatic transformation.

Plymouth's Sue Hore bought a house for £ 240,000 in November 2019 after a bidding war after falling in love with the view of the Tamar River. She shared her amazing home transformation after months of renovations

Plymouth’s Sue Hore bought a house for £ 240,000 in November 2019 after a bidding war after falling in love with the view of the Tamar River. She shared her amazing home transformation after months of renovations. It has cost £ 20,000 to date to renovate the house, which fell into rubble and was eaten away by mold. The living room was small and needed a style update

“The house is located in Plymouth, near the Tamar Bridge. We previously had a house in a village that was beautiful. We had lived there for twenty years, but felt we wanted something different, “she explained, adding that her now grown children had to do something.

“We sold our house quickly and then went looking for something we liked and hoped for a view.”

“This house came up and when we saw the view we just couldn’t resist. Although it was tough and we’ve had days when we thought “OMG what do we do?”, It was great too.

The family bought the house in November 2019 and quickly took up the tools to get the renovations going.

Before the renovation (photo), the kitchen was separate from the dining room and quite small, with green tiles on the floor
The family had a new, professionally equipped kitchen. The old tile floor has also been replaced by a stylish laminate floor

Before the renovation (photo), the kitchen was separate from the dining room and quite small, with green tiles on the floor. The family had a new, professionally equipped kitchen. The old tile floor has also been replaced by a stylish laminate floor

“We moved in last November and started knocking the wall between the small kitchen and the very dark dining room more or less the week after Christmas started to open up the space,” Sue explained.

The back of the house was the worst: a semi-expansive space with a plastic roof water flowing through and rotten doors and windows.

“You can put your finger through the wood in the windows,” she added.

“So we put a new roof on that part and completely insulated the walls in that area, and also replaced all the windows and doors to make it a usable dining room.”

Sue explained that the back of the house was damp from a plastic roof that was very outdated and left moisture and mold in the house. The family took out walls to open the room and replaced the roof. Picture: the old dining room, which now forms part of the living space, consisting of the living room, dining room and kitchen of the house

Sue explained that the back of the house was damp from a plastic roof that was very outdated and left moisture and mold in the house. The family took out walls to open the room and replaced the roof. Picture: the old dining room, which now forms part of the living space, consisting of the living room, dining room and kitchen of the house

Sue explained that the back of the house was damp from a plastic roof that was very outdated and left moisture and mold in the house. The family took out walls to open the room and replaced the roof. Picture: the old dining room, which now forms part of the living space, consisting of the living room, dining room and kitchen of the house

The family home's living room, which leads out to a patio, is now much larger and brighter thanks to Sue's adaptations. This part of the house used to be a damp porch that was converted into an extensive dining room with storage space

The family home's living room, which leads out to a patio, is now much larger and brighter thanks to Sue's adaptations. This part of the house used to be a damp porch that was converted into an extensive dining room with storage space

The family home’s living room, which leads out to a patio, is now much larger and brighter thanks to Sue’s adaptations. This part of the house used to be a damp porch that was converted into an extensive dining room with storage space

The extension at the back of the house let water flow through the roof and rotten doors and windows
The family had builders change the roof and installed new floors to create a stylish dining area

The extension at the back of the house let water flow through the roof and rotten doors and windows (left). The family had builders change the roof and installed new floors to create a stylish dining area (right)

The house was carpeted before the renovation, and Sue noted that each room was dark and damp. They've knocked down the walls of this carpeted dining room to create a larger living room and dining room
Instead of the old layout where the kitchen, dining room and living room were separated, the Hore family tore down all the walls to create a living space incorporating all three

The house was carpeted before the renovation, and each room was dark and damp. They took down the walls of this carpeted dining room (left) to create a larger living room and dining room (right).

The family also turned the damp toilets downstairs into a small utility room that now houses their washing machine and dryer.

Sue explained that the family had to move for two weeks with her husband’s family, while electricians completely rewired the house – the old wiring of the house was indeed dangerous because the construction was so old.

Once the rewiring was complete, it was time for the Hores again. A local company took care of the kitchen design and the rest lay with the family.

Sue’s husband replaced all the floors himself, her son took care of the boiler and they broke down all the walls himself

They had a builder to provide support according to building regulations and had a plasterer to plaster the walls.

“The other wall we then knocked down was the wall between the dining room and the living room, which opened up the whole area, so you can now stand on the other side of the house and look straight at the Tamar River.

Sue's adorable balcony with views of the Tamar River and Tamar Bridge. Sue said she liked to relax on this side of the house at night

Sue's adorable balcony with views of the Tamar River and Tamar Bridge. Sue said she liked to relax on this side of the house at night

Sue’s adorable balcony with views of the Tamar River and Tamar Bridge. Sue said she liked to relax on this side of the house at night

Sue has provided the living room with stylish and trendy pieces to update it. The family painted all the walls themselves

Sue has provided the living room with stylish and trendy pieces to update it. The family painted all the walls themselves

Sue has provided the living room with stylish and trendy pieces to update it. The family painted all the walls themselves

One side of the living room leads to a balcony with artificial grass that overlooks the Tamar River and the Tamar Bridge. The Hores tore down the wall between the dining room and lounge, bringing light into their new living room at both ends of the house

One side of the living room leads to a balcony with artificial grass that overlooks the Tamar River and the Tamar Bridge. The Hores tore down the wall between the dining room and lounge, bringing light into their new living room at both ends of the house

One side of the living room leads to a balcony with artificial grass that overlooks the Tamar River and the Tamar Bridge. The Hores tore down the wall between the dining room and lounge, bringing light into their new living room at both ends of the house

‘We had every wall rendered and plastered. We moved the boiler to the basement, which was a really big job, luckily my son is a boiler engineer, so he did this for us, bless him, “Sue said.

‘The floor straight across is the vinyl click my husband laid, we did all the painting and decorating ourselves and tried to use our local independent furniture store for our furniture.

Despite the house costing £ 20,000 in renovation and countless hours of hard work, now enjoying a nightcap on her balcony overlooking the river, Sue said she doesn’t regret her choice.

A new take on Sue's new kitchen and laminate flooring, in addition to a hip dining room with a white table and chairs. The kitchen used to be a separate room and much smaller, with little cooking space

A new take on Sue's new kitchen and laminate flooring, in addition to a hip dining room with a white table and chairs. The kitchen used to be a separate room and much smaller, with little cooking space

A new take on Sue’s new kitchen and laminate flooring, in addition to a hip dining room with a white table and chairs. The kitchen used to be a separate room and much smaller, with little cooking space

A look at the old door of the house, which Sue said was rotting away from moisture. The family has now changed doors

A look at the old door of the house, which Sue said was rotting away from moisture. The family has now changed doors

A look at the old door of the house, which Sue said was rotting away from moisture. The family has now changed doors

“Because of all this work and sometimes it was tough, but we never regretted it when we got tired of the job, we stand on the balcony and watch the boats on the river and smile,” she said.

Sue said she shared her photos on Facebook and said renovating the house was a daunting task.

The before and after photos showed how much work had already been done on the house.

Sue said she fell in love with the view from the house and engaged in a bidding war with another family to snatch the house

Sue said she fell in love with the view from the house and engaged in a bidding war with another family to snatch the house

Sue said she fell in love with the view from the house and engaged in a bidding war with another family to snatch the house

People loved the family’s hard work and complimented Sue on her stylish kitchen, living room, and balcony, noting how different the house looked.

“Wow, absolutely beautiful, well done,” one said, while the other said it looked “great.”

“I love the transformation and the colors,” someone wrote, while a fellow enthusiast added, “What a beautiful house.”

People loved Sue’s transformation after sharing it on Facebook. Some said the house was beautiful and made a “beautiful house.”

.