WhatsNew2Day - Latest News And Breaking Headlines
Take a fresh look at your lifestyle.

Inside Sydney, Architect Clinton Cole’s House of Parts – with a rooftop spa and a CAR LIFT in the basement

An architect transformed an old-fashioned terrace into a luxury family home, complete with a rooftop spa, temperature-controlled wine cellar, 20-meter pool and a car lift in the basement.

When Clinton Cole was asked to redesign a two-story 1890s building in Sydney’s Eastern Suburbs, tailored to the needs of a young family with four children under the age of six, the father of three knew he was the man was for the job.

Mr. Cole exceeded his clients’ expectations by turning the historic shell into a spectacular mansion known as the ‘House of Parts’, with a medley of themes including caves and tree houses.

The result of the project – which ran from 2013 to 2014 and saw Mr Cole working 100 hours a week – is a striking six bedrooms spread over four floors with an attic gym, landscaped garden, spacious sun deck and five bathrooms, one of which has a bath that’s big enough to fit all four kids at once.

“Maybe they’ve outgrown it by now,” Cole told Daily Mail Australia.

Scroll down for video

The 'House of Parts': Architect Clinton Cole created this striking four-story family home in Sydney's Eastern Suburbs in 2014

The ‘House of Parts’: Architect Clinton Cole created this striking four-story family home in Sydney’s Eastern Suburbs in 2014

The dining room and entertainment deck run parallel to a 20-foot pool (shown) that reflects sunlight upward

The dining room and entertainment deck run parallel to a 20-foot pool (shown) that reflects sunlight upward

The dining room and entertainment deck run parallel to a 20-foot pool (shown) that reflects sunlight upward

‘It is certainly unique, but it is for a large family. We resist having one concept and did it all differently – that’s why it’s called a parts house. ‘

The wooden and curved steel staircase leading to the first floor wraps around the dining room, which Mr. Cole describes as the ‘rose’ around which the rest of the house is built.

“We treated it like a centerpiece – a rose – and everything came around it,” he said.

A sliding glass door curves around the wall behind the dining table and opens onto an outdoor entertainment terrace with a BBQ, serving area and seating area.

The stairs to the first floor go around the dining room (photo), which Mr. Cole calls the 'rose' that the whole house is built around

The stairs to the first floor go around the dining room (photo), which Mr Cole calls the 'rose' that the whole house is built around

The stairs to the first floor go around the dining room (photo), which Mr. Cole calls the ‘rose’ that the whole house is built around

Wood and stone were reused after the demolition of the original terrace, built in the 1890s

Wood and stone were reused after the demolition of the original terrace, built sometime in the 1890s

Mr Cole said, while the design is no doubt grand, 'it's for a big family'

Mr Cole said, while the design is no doubt grand, 'it's for a big family'

Wood (left) and stone (right) were reused after the demolition of the original terrace, built sometime in the 1890s

The round pool costs over $ 200,000 to install but offers more than its worth during Sydney's long summers

The round pool costs over $ 200,000 to install but offers more than its worth during Sydney's long summers

The round pool costs over $ 200,000 to install but offers more than its worth during Sydney’s long summers

Award-winning Sydney architect Clinton Cole (photo)

Award-winning Sydney architect Clinton Cole (photo)

Award-winning Sydney architect Clinton Cole (photo)

All six bedrooms face the outdoor pool, which according to Mr. Cole cost over $ 200,000 to install.

It runs along one side of the house, reflecting year-round sunlight from the ceilings above, and more than offers its money during Sydney’s long summers.

Sustainability is at the heart of the house, which was rebuilt using stone, brick and wood reclaimed from the demolition of the original building.

Another nod to renewable energy is the rainwater tank, wind turbine and solar panels installed on the roof to power the house as naturally as possible.

And instead of relying on multiple air conditioning units to keep the house cool in the summer, Mr. Cole used cross ventilation, a structural technique designed to increase the flow of cool air entering and forcing warm air out.

The 'House of Parts' is paved together from a mix of themes, including tree houses and caves (photo)

The 'House of Parts' is paved together from a mix of themes, including tree houses and caves (photo)

The ‘House of Parts’ is paved together from a mix of themes, including tree houses and caves (photo)

The gym opens out to a spa on the roof terrace

The gym opens out to a spa on the roof terrace

One of the bathrooms has a bath large enough for all four children

One of the bathrooms has a bath large enough for all four children

The gym opens out to a spa on the roof terrace (left) and one of the bathrooms (right) has a bath large enough for all four children

The individuality of the home was recognized when the 'House of Parts' won the World Architecture Awards Cycle 22 in 2016

The individuality of the home was recognized when the 'House of Parts' won the World Architecture Awards Cycle 22 in 2016

The individuality of the home was recognized when the ‘House of Parts’ won the World Architecture Awards Cycle 22 in 2016

That means that when a ground floor window is opened, warm, stale air is blown through a first floor window and vice versa.

“It works really well if you have a basement embedded in a rock like this,” Mr. Cole said.

Underground, the cellar houses a temperature-controlled wine cellar and perhaps the most memorable feature of all – a hydraulic car lift.

Two cars can be driven through the ground floor garage door and then stacked on top of each other with the one going up through the lift. Few Australian homes can boast such a thing.

The spacious living room opens out to the garden and entertainment deck, blurring the lines between indoors and outdoors

The spacious living room opens out to the garden and entertainment deck, blurring the lines between indoors and outdoors

The spacious living room opens out to the garden and entertainment deck, blurring the lines between indoors and outdoors

Sustainability is at the heart of the home (pictured from the street) which was rebuilt using stone, brick and wood salvaged from the demolition of the original building

Sustainability is at the heart of the home (pictured from the street) which was rebuilt using stone, brick and wood salvaged from the demolition of the original building

Sustainability is at the heart of the home (pictured from the street) which was rebuilt using stone, brick and wood salvaged from the demolition of the original building

That individuality was recognized when the ‘House of Parts’ won the World Architecture Awards Cycle 22 in February 2016 – a coveted title in the design industry.

The family who occupied the house have lived there since 2015 and are delighted to own such a unique property in a central Sydney location.

Mr. Cole has not disclosed the total cost of the project and its value has not been measured at current market rates.

.